Nazad

ŽENE KOJE MIJENJAJU SVIJET U INDUSTRIJI KAVE

datum

8. ožujka 2024.

kategorija

blog

vrijeme čitanja

4 min

Žene čine gotovo polovicu svjetske radne snage u poljoprivredi, a čak 70 posto poslova u industriji kave obavljaju žene – one su okosnica globalne poljoprivredne proizvodnje. Obično su uključene u sve procese, od ručnog branja preko sortiranja do obrade. U Etiopiji, koja se smatra kolijevkom kave i gdje je kava duboko ukorijenjena u društvo, žene često zauzimaju i do 90 posto ukupnog rada na farmama. Međutim, prema nedavnom izvješću Međunarodne organizacije za kavu (ICO), samo manje od trećine farmi kave vode žene.

Za razliku od njihovih muških kolega, ženama je teže napredovati u ulogama koje uključuju donošenje odluka, dok je njihov pristup obrazovanju i financijskim resursima ograničen. Kao takve, mnoge proizvođačice kave bore se da ostvare svoj puni potencijal na farmama, a njihov doprinos zasjenjuju muškarci.

Ovi su podaci samo dio priče. U cijelom lancu opskrbe kavom, žene čak ni među baristima, trgovcima ili vlasnicima pržionica kava, često nemaju jednake mogućnosti da se popnu na više pozicije na kojima mogu napraviti stvarnu razliku.

Ipak, neke žene mijenjaju stvari.

Jedan od inspirativnih primjera žene iz industrije kave koji govori o pravima žena je Aida Batlle. Poznata proizvođačica kave iz Salvadora postala je poznata po svojim visokokvalitetnim kavama i inovativnim pristupima uzgoju.

Aida Batlle peta je generacija uzgajivača kave iz El Salvadora koja se proslavila titulom jedne od najvještijih uzgajivačica današnjice. Prije više od 15 godina, Aida je shvatila da se farma njezine obitelji bori zbog niske cijene standardne el salvadorske kave. Došla je na ideju da kavu tretira kao vino. Fokusirala se više na kvalitetu, nego na kvantitetu i uspjela je!

U samo nekoliko godina postala je jedno od najprepoznatljivijih imena u industriji kave. Nazivali su je „zvijezdom poljoprivrede”.

Ne samo to, Aida Batlle je postala prva žena koja je ikada osvojila prestižnu nagradu Cup of Excellence u El Salvadoru. Njena postignuća i kvaliteta njezine kave stvorili su joj reputaciju kao jedne od vodećih proizvođačica kave u regiji.

Aida nije samo uspješna poduzetnica, već i velika zagovornica prava žena i jednakosti. Aktivno sudjeluje u lokalnim i globalnim inicijativama koje podržavaju osnaživanje i sudjelovanje žena u ruralnim zajednicama gdje se uzgaja kava.

Njena inspirativna priča zasigurno je uzor mnogim ženama u industriji kave diljem svijeta te ih svojim primjerom potiče da se bore za svoja prava, ističu svoje talente i doprinose pozitivnim promjenama u industriji.

Još jedna žena u svijetu kave koja je preokrenula dosadašnju praksu te pokazala kako žene u svijetu kave mogu ostvarivati izvanredne rezultate te osvajati najprestižnije nagrade je Poljakinja Agnieszka Rojewska. Baristica Agnieszka postala je prva žena koja je osvojila titulu svjetske prvakinje u pripremi espressa na Svjetskom prvenstvu u barističkim vještinama 2018. godine. Prvenstvo je pokrenuto 2000. kao središnji događaj u industriji kave koji okuplja najbolje bariste iz cijelog svijeta, a prošlo je punih 18 godina dok žena nije osvojila tu prestižnu nagradu.

No bitno je da se stvari mijenjaju, a Agnieszkina pobjeda važan je trenutak za industriju kave i doprinio je promicanju ravnopravnosti spolova i priznanju ženskih dostignuća u industriji kave.

I Sunalini Menon, osnivačica tvrtke Coffeelab Limited, postala je poznata kao pionirka u promicanju specialty kave iz Indije na međunarodnom tržištu. Menon ima vodeću ulogu u razvoju indijske industrije kave, poznata je po svojoj podršci uzgajivačima kave, obrazovanju potrošača o vrijednosti specialty kave te promicanju indijskih sorti kave na svjetskom tržištu.

Menon je zaslužna za globalnu prepoznatljivost indijske kave te potiče održivi razvoj indijskih zajednica u ovom području. Njen put u industriji kave rezultat je kombinacije iznimnog entuzijazma i strasti prema kavi te istraživačkog duha.

Žene se još uvijek u cijelom svijetu susreću s preprekama u obrazovanju, što ograničava njihove mogućnosti za napredovanje u karijeri te preuzimanje vodećih pozicija. U mnogim društvima, tradicionalne rodne uloge ograničavaju ženske mogućnosti za napredovanje, uključujući i industriju kave.

Iako se situacija polako mijenja, postoji sve veća svijest o važnosti uključivanja žena na vodećim pozicijama u industriji kave. Mnoge organizacije poduzimaju korake kako bi poticale rodnu raznolikost i inkluziju na svim razinama svoje strukture, uključujući i liderske pozicije.

Jedna od njih je International Women’s Coffee Alliance, globalna mreža koja promiče sudjelovanje žena u svim aspektima lanca vrijednosti kave. Organizacija pruža podršku ženama u obrazovanju, poslovnim prilikama te zagovara njihova prava i jednakost u industriji kave. Još jedan projekt koji je usredotočen na osnaživanje i poticanje sudjelovanja žena u industriji specialty kave je Women in Coffee Project. Kroz obrazovanje, mentorstvo i networking, projekt pruža podršku ženama u razvoju karijere te im pomaže da postignu uspjeh u industriji kave.

Sunalini, Agnieszka i Aida samo su neki od primjera žena koje svojim radom mijenjaju industriju kave na bolje, podržavajući održivost, inkluzivnost, prava radnika i kvalitetu kave diljem svijeta.

Njihov rad je ključan za stvaranje pozitivnih promjena u industriji i promicanje bolje budućnosti za sve dionike lanca vrijednosti kave. Također,  dokaz je da DE&I (diversity, equity, and inclusion) u industriji kave postaje sve važnije pitanje jer je prepoznato da raznolikost i inkluzivnost donose brojne koristi za industriju kave.